Herkesin çok iyi bildiği ve parmakları yedirten bir lezzet karides cips. Böyle bir tat olmasına rağmen yapımı hakkında çok az bilgi var ortalıkta. Biranın yanında olmazsa olmaz tatlardan biridir benim için, denemeyen varsa mutlaka denesin. Harika bir tat olmasının yanı sıra kendisini bulmak birazcık zahmetli. Öyle heryerde bulunabilen bir şey değil sonuçta. İşte o lezzeti evinize getirecek tarif;
Not: Öncelikle şunu söyleyeyim karides cipsleri uzun süre saklayabilirsiniz. Kuru bir ortamda olmak koşulu ile çok uzun süre dayanabiliyorlar.
Malzemeler;
- 1 paket karides cipsi ( büyük süpermarketlerden bulabilirsiniz kolaylıkla saydam ince ince bir cips çeşidi) Not: karides cipsini kendiniz yapamazsınız daha doğrusu çok zahmetli yapımını alt kısımda anlattım.
- Sıvı yağ
- Baharatlar (canınız ne isterse koyabilirsiniz domatesli cips baharatı, azcık kimyon, karabiber. Çinliler genelde ekşi ve acı baharatları ve sosları kullanıyorlar.)
Yapılışı;
- Cipslerin üzerine çok hafif fırça ile yağ sürün bu işlemi yaparken nazik olmanız gerekiyor.
- Daha sonra tavaya atın ve üzerine baharat karışımınızı serpin yağda kızartın. Kızartma işleminde çok hızlı olun çünkü hemen kızarıyorlar yakmamak için dikkatli olmak gerekiyor.
- İçine peçete döşediğiniz bir kaba cipslerinizi koyun biraz bekleyin yağı emmesi için.
- Üstünü açık bırakın ki yumuşamasınlar. Daha sonra damak tadınıza göre isterseniz tonbalığı doldurabilirsiniz cipslerinize.
Şimdi geldik zahmetli kısıma yani karides cips bulamayanlar için yapılışına;
Malzemeler;
- 1 Su bardağı mısır unu
- Yarım su bardağı tam buğday unu (yoksa isterseniz beyaz unda olabilir)
- 2 kaşık zeytin yağı
- 1 su bardağına yakın su
- 1 kibrit kutusu beyaz peynir
- 1 tatlı kaşığı tulum peyniri
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber (isteğe göre acılı veya acısız)
- Dilediğiniz miktarda Tuz
- Tepsi ve cipslerin üzerini yağlamak için bir miktar sıvı yağ
- Karides aroması katmak için karides özütü ( işin en zor kısmı bunu bulmak bulamazsanız karides alın ve iyice ezin karışıma katın)
Yapılışı;
- Bütün malzemeleri karıştırın. Yavaş yavaş su ilave ederek kulak memesi kıvamında ve kolayca açılabilecek bir hamur elde edin.
- Hamuru 2 ya da 3 parçaya bölün ve unlayarak tezgahın üzerinde merdane yardımıyla açabildiğiniz kadar ince biçimde açın. (1 mm kadar)
- Bir rulet veya bıçak yardımıyla hamurları istediğiniz şekilde kesip yağlanmış fırın tepsisine, böldüğünüz cipsleri yerleştirin ve üzerine sıvı yağ gezdirip bir fırça yardımıyla tüm yüzeyine sürmeye çalışın.
- Önceden ısıttığınız 190-200 dereceli fırında 5-6 dk. kadar pişirin. Karides cipsiniz hazır..
- Soğuyunca cipslerinizi afiyetle servis edebilirsiniz..
Karides özütünü tahmini ne kadar kullandınız
YanıtlaSil