Mezarlıklar Geceleri Neden Parlar?

1
Hakkında pek çok mitin bulunduğu, biraz da mistik bir durum olduğu için insanların, hakkında pek çok şey uydurduğu yerlerin başında gelir mezarlıklar. Stephen King'in ünlü Pet Sematary romanında da olduğu gibi bu yerler biraz fazla abartılmıştır. Aslına bakarsanız mezarlıklar tarım için son derece uygun alanlardır çünkü aşırı verimlidirler. Mezarlıklarda yaşananlar basit biyo-kimyasal olaylardan başka bir şey değildir. Onlarca peri masalı, korku hikayeleri dinsel temalarında etkisiyle günümüzde mezarlıklar korkunç yerler olarak hafızalarımızda yer edinmiştir. Oysa hiç korkunç olmayan son derece normal yerlerdir. Bastığımız herhangi bir topraktan farkı altındaki çürümüş bedenlerin daha yeni olmasıdır yada unutulmamış. Mezarlıklar hakkında en yaygın bilinen mitlerden birisi geceleri mezarlıkların ruhlar yüzünden parladığıdır. Mezarların neden sisli olduğunu başka bir yazımızda ele alacağız. Bu yazımızda sizler için bu durumun sebeplerini bir kaç enterasan kitaplardan araştırdık ve sizlere ulaştırıyoruz. Mezarların neden sisli olduğunu başka bir yazımızda ele alacağız.
Kategori: Tarih
Soru: Geceleri mezarlıktan gelen ışıklar nedir?
Mezarlıklarda ve hayvani maddelerin ayrıştığı her yerde, ani olarak parlayan fosforlu bileşikler oluşur. Bu fosforlu bileşikler, havaya yayıldıklarında yanarak hızlıca parlar ve sönerler, sanki doğaüstü  bir olay meydana geliyormuş hissi verebilir. İnsanlar uzun yıllar boyunca, bilim bu konuyu açıklığa kavuşturana kadar bu alevlere farklı anlamlar yüklemişlerdir. Zamanla bilim galip gelerek bütün mitleri yok etmiştir. Peki bu fosforlu bileşikler neden çıkar? Ölen insanların gömülmesiyle tabiatın döngülerinden biri olan ayrıştırılma olayı meydana gelir. Bu olayı besin zincirinin en alt tabakasında bulunan ayrıştırıcılar gerçekleştirmektedir. Ölen insan bedenlerini yapı taşlarına ayrılırlarken ortaya yanan fosforlu bileşikler çıkar bu bileşiklerin yanması da bahsettiğimiz gibi geceleri mezarlıkların parlamasına sebep olur.

Yorum Gönder

1Yorumlar
  1. Parlamasının sebebi meleklerin orada çalışıyor olmasıdır. Mezarlıklardaki düzeni sağlamak için bazı melekler görevlendirilmiştir. Bu görevli melekler ölü insanların heyecana kapılıp taşkınlık yapmasına, diğer ölüleri galeyana getirmesini engeller. İşte bu çalışmalar sırasında karanlık ortamda çalışmamak için seyyar elektrik çekip projektör ışık çalıştırırlar. O mezarlıklarda görünen ışık bu ışıktır.

    Ayşegül Parlakbacak

    YanıtlaSil
Yorum Gönder