1 Şişe Kırmızı Şarap
1 Adet Vanilya Çubuğu
8 Adet Karanfil
1 Adet Limon
1 Adet Portakal
1 Avuç Kuru Üzüm
7 Yemek Kaşığı Esmer Şeker
3 Adet Çubuk Tarçın
Evde Sıcak Şarap
Yapımı Nasıl Yapılır?
Sıcak şarap yapımı için, yıllanmış şarap yerine orta
derecede kaliteli kırmızı şarap kullanın.
Tencereye şarabı koyduktan sonra kesinlikle kaynatmayın,
oldukça kısık ateşte ve ocağın en küçük tarafında, teflon tencere kullanarak
hazırlayın.
Şeker yerine bal da kullanabilrisiniz. Kakule, zencefil gibi
farklı baharatlar da deneyebilirsiniz. Malzemeleri olabildiğince bütün halde
kullanır iseniz servis yaparken olabildiğince berrak bir renk elde edersiniz. Eğer
alkol miktarını arttırmak isterseniz votka ekleyebilirsiniz. (Seyreltilmiş
alkol temin etmek zor olduğu için ve miktarı ancak labratuar ortamında
ayarlanabileceği için votka kullanılabilir) Sıcak şarabı dilerseniz
leblebi gibi yağlı olmayan kuruyemişle de servis edebilirsiniz. Buna gore sıcak
şarabı bir kaç farklı yöntem ile hazırlayabilirsiniz.
Birinci Yöntem:
1. Tencereye suyu koyun ve içine yaklaşık 7 yemek kaşığı
esmer şeker ekleyerek kaynatın. Kaynadıktan sonra oda sıcaklığına gelene dek
soğumaya bırakın.
2. Portakalı yuvarlak olarak dilimleyin. Dilimlerin üzerine
8 adet karanfili saplayın.
3. Limonun yarısını ince ince dilimleyerek, elmayı
çekirdekleri ile birlikte dilimleyerek, ayvayı çekirdekleri ile birlikte
dilimleyerek, tarçın çubuğu, vanilya çubuğu ve dilimlenmiş portakallarla
birlikte tencereye alın.Üzerine kuru üzümü yıkayıp suyunu süzerek ilave edin.
4. Üzerine kırmızı şarabı ilave edip bir kere karıştırın.
5. Kırmızı şarap havalandırılarak tüketilir. Böylece şarap
uyandırılır. Buradan yola çıkarak, dilimlenmiş meyveleri dilerseniz kırmızı
şarap henüz oda sıcaklığında iken, şarapla birlikte karıştırıp yarım saat kadar
beklettikten sonra da tencereye ilave edebilirsiniz.
6. En küçük ocakta ve en kısık ateşte, kaynama noktasına
getirmeden ve kaynamasına izin vermeden ısıtın. Daha sonra süzerek ya da kepçe
ile sadece sıvı kısımlarını alarak servis edin.
7. Servis yaparken cam kupalarla servis yapabiliri içlerine
çubuk tarçın koyabilirsiniz.
1. Şarabı bir tencereye alın ve ocağın en küçük gözüne ve en
kısık ateşte ısıtın. Kaynamasına izin vermeyin.
2. Şarap ısınmaya başlayınca içerisine doğranmış meyveleri,
tarçın ve vanilya çubuğunu atarak, kaynatmadan yeniden ısıtın.
3. Alkol miktarını arttırmak isterseniz, ocağın altını
kapattıktan sonra votka ekleyebilirsiniz.
Not:
Sıcak şarabın tarihi Avrupa ya dayanır. Keşfedilmesi sıcak
ülkelerde soğuk olarak üretilip servis edilmesi ile olmuş. İngiltere nin serin
ikliminde ise ısıtılarak tüketilmeye başlanmış.
17.yüzyılda İngiltere’de askerleri ısıtmak amacı ile
hazırlanan rom, su, şeker ve limon suyundan oluşan ve grog adı
verilen karışım 70 li yıllara kadar oldukça yaygın bir şekilde kullanılmış.
İskandinavların glogg adını verdikleri tarif ise votka, tarçın
çubuğu, zencefil, kakule ve portakal kabuğunun serin bir yerde bekletilip,
servis için suyunun süzülerek, kırmızı şarap, tozşeker ve çubuk tarçın ile
karıştırılarak hazırlanmaktadır.
Sıcak şarap genel olarak kırmızı şarap ile hazırlanır.
Yugoslavyada ise beyaz şarap ve siyah çay ile de hazırlanmaktadır. Ölçülerine
uygun beyaz şarap, açık olarak demlenmiş çay, bal, limon suyu karıştırılır.
Nepalliler ise demli çay, kırmızı şarap, toz şeker
karıştırılır ve bardaklara limon dilimi atılarak servis ederler.


