Üniversitelerdeki Harf ile Puanlama Sistemi

2
Birçok genç arkadaşımız üniversite yolunda ve birçoğuda üniversitede. Zaman zaman herkesin unuttuğu " acaba BB miydi  yoksa CB mi dediği " anlar oluyor not konusunda. Bunu ortadan kaldırmak için sizlere not sistemini güzelce anlatıcam en ince ayrıntısına kadar.

Öncelikle sistemleri ele alalım;

Monte Carlo;
Öğrencinin sınavdan aldığı notun karekökü alınır ve 10 ile çarpılır. Öğrencilerin en sevdiği sistemdir zira 50 almanız 70 almış olmanız demek oluyor yada 36 bir anda 60 oluyor.

Çan eğrisi;

Her bir öğrencinin başarısının yada başarısızlığının bir başkasını etkilediği sistem. Mesela sınıf ortalaması 35 olan bir sınavdan siz 65 aldıysanız neredeyse BA-AA ile dersi geçebilirsiniz. Tabi şöylede bir durum var ortalamanın 75 olduğu dersler var 65 ile kalırsınız böyle bir durumda da.

Bağıl Not Sistemi;

Bu sistemde ise deyimi yerindeyse şunu söyleyebiliriz. "Her koyun kendi bacağından asılır" Bir geçme notu belirlenir ve o sınıra göre kalırsınız yada geçersiniz. 60 lık sistemde durum şöyledir mesela;


Bu sistem öğrenciler tarafından çok sevilmez çünkü öğrenciyi çok çalışmaya zorlayan bir sistemdir kendisi.

Genellikle vizenin %40'ı finalin ise %60'ı alınır. Ama yeni bir süreç şu an üniversitelerimizde söz konusu. Bologna süreci; Bu süreçte öğrencilere sürekli quizler ve ödevler uygulanmakta ve bazı derslerin kredileri yeniden düzenlenmiş. Avrupa uyum sürecinde gelen bir sistem yine öğrenciler için faydasının olacağını düşündüğüm bir sistem.

Ayrıca Transkript indirmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Yorum Gönder

2Yorumlar
Yorum Gönder