Son zamanlarda dijital dünyanın en büyük sorunu haline gelen bu korsan yazılım. Bulaştığı sistemi kullanılmaz hala getiren bu lanet virüs sadece kullanıcının klasörlerini değil sistem dosyalarını da erişilmez kılıyor. Windows'un "EternalBlue" açığını kullanarak sistemlere bulaşan virüs daha sonra ağdaki diğer bilgisayarlarda da aynı açığı arayarak bulaşmaya çalışıyor.
Diğer fidye yazılımlardan farklı olarak yukarıda da belirttiğimiz gibi ağ üzerinden kolayca bulaşabiliyor. O nedenle ortak ağlara bağlanırken şu sıralar iki kez düşünmelisiniz.
Peki bu yazılımı hackerlar neden icat etti? Sebebi bütün fidye yazılımlar gibi tabiki para. Bilgisayarınıza virüs bulaştıktan sonra ekranda hackerların mesajı beliriyor ve sisteminizin kilidini açmak için 600$ değerinde bitcoin ödemeniz gerektiğini söylüyor. Eğer belirli bir süre içerisinde ödemeyi yapmazsanız fiyatın artacağını ve yaklaşık 1 hafta içinde ödeme yapmadığınız taktirde de bütün dosyalarınızın silineceğini söylüyor.
Elbette fidye vermek yapacağınız en büyük yanlış. Kötü niyetli hackerların bitcoin'i aldıktan sonra sisteminizi açmasını gerektiren hiçbir durum yok. O yüzden yapılacak en iyi şey bilgisayarınızı bu zararlı yazılımdan korumak.
Peki Wannacry virüsünden korunmak için ne yapmanız gerekiyor? Aslında bu sorunun cevabı her virüsten korunma yöntemi ile aynı. İşletim sisteminizi güncel tutun, antivirüs programlarınızın korumasını kaldırmayın ve tabi ki hepsinden de önemlisi güvenilmeyen sitelerden herhangi bir veri transferinden sakının.