Bugün organik ürün yaklaşımlarıyla makarna ve irmik üretmek
mümkün. Önemli olan husus, üretimle ilgili prosesin ötesinde, doğrudan organik
sertifikalı buğdayı belgeleyerek , kullanabilmekte. Organik buğdayların
yetiştiği toprakların kirlenmemiş, sentetik gübrelerle bulaşmamış olması
önkoşul. Maalesef suni gübre kullanmayan çiftçi sayısı yok gibi. Neyse ki,
yüksek rakımlı yerlerde yetişen makarnalık buğday türlerinde yapay maddelerin
kullanılma oranı daha düşük. Verim açısından fazla para kazandırmasa da halen
organik sert buğday (triticum durum) yetiştiriciliği yapan yerler var. Bunlar
raflarda yeni yeni boy göstermeye başlayan organik bulgurun temel kaynağı.
Organik sert buğdaydan yapılan bulgurların daha lezzetli olduğu bilinen bir
gerçek. Sertifikalı olma koşuluyla bu aşamadan sonra organik un ve irmik
üretmek de mümkün. Bu tür ürünlerde nişastayla beslenen küfler bulunmadığı
gibi, unların hiç biri klorlu maddelerle ağartılmış değil. Genellikle “benzoil
peroksit”, “klor dioksit” gibi kimyasallar artık pek kullanılmıyor. Evlerde un
tüketiminin artması organik un segmentini de etkiliyor. Gelecekte organik
unlara talebin daha fazla olacağı kesin. Makarna ise proses itibariyle hiçbir
katkı maddesi içermediği için genelde yalın nitelikli bir üretim faaliyeti sayılabilir.
Ancak kullanılan sert durum buğdayının organik sertifikasına sahip olması
önemli. Organik buğdaydan üretilen makarna ve irmiklerin glüten niteliği de çok
iyi oluyor. Bilindiği gibi “glüten” bir çeşit buğday proteini ve makarna
dokusunu iyileştiren en önemli madde. Aynı durum sert buğday unları için de
geçerli. Pazarda sert buğdaydan üretilmiş unlar özellikle ev baklavası
yapımında kullanılıyor. Bu nedenle organik niteliğe sahip sert buğday unlarının
piyasada şansları daha fazla… Organik un, makarna ve irmiklerin ihracat
aşamasında önemli bir üstünlük kazandığı da unutulmamalı. Çünkü en büyük
makarna üreticisi İtalya’da bile artık organik sert buğday bulmak mümkün değil.
Kanada’dan ithal edilen buğdayların bir bölümü organik vasıflar taşısa da her
zaman aynı koşullarda belgelenmesi mümkün olmuyor. Dolaysıyla, Anadolu’nun
yüksek yaylalarında yetiştirilen organik durum buğdayının gelecekte altın kadar
değerli olacağı söylenebilir. Bu amaçla organik buğday yetiştiriciliğinin yanı
sıra, organik bulgur, makarna ve irmik üretmek Türkiye’ye daha fazla prestij
kazandıracaktır. Unutulmamalı ki, farklılaşmak adına dünyada ünlü markaların
pizza hamurları bile artık organik unlardan yapılıyor. Tespitlerimize göre
yakın gelecekte organik un ve makarna ayrı bir segment oluşturacak, büyük bir
alt pazar haline gelecek. Girişimcilerin konuya bir de bu gözle bakmasında
yarar var.
Organik Un ve Makarna Üretimi
01:23
0
Tags